5 invasiva växter och hur du blir av med dem

Trädgårdsskötsel

Maskrosor förökar sig lätt med sina fjäderlätta små fröer.

Nästan alla har träffat på dessa växter som verkar ta lite för stor plats för att man ska tycka de är trevliga.

Här kommer en lista på de fem vanligaste invasiva och hur man bli av med dem.

Kirskål

Kirskål är bla släkt med moroten. Den är helt ätlig och de spröda bladen är faktiskt riktigt goda och kan antingen stekas, stuvas och göras paj av. Förr i tiden använde man den även till att bota gikt. Kirskål har kraftiga rötter och fröar även av sig efter blomning. Rötterna kan fortsätta sprida sig även när de är helt sönderhackade så var försiktig när du gräver där kirskålen växer. Det lättaste sättet är att kväva den med markduk. Det tar ca 1 - 2 år för att ta helt död på kirskålen så om man inte vill ha en svart markduk synlig så kan man lägga öven jord och odla ovanpå eller sätta dit odlingslådor. Ett annat sätt är att ta bort plantor så fort man ser dem. På det sättet svälter man ut växten genom att strypa solljuset. Dock måste man vara ganska ihärdig och hålla på ett år eller två. Det går även att gräva upp rötterna. Gräv då 40 cm djupt och ta bort bit för bit av kirskålen i trädgården. Lägg inte rötterna på komposten utan bränn upp dem eller lägg i hushållssoporna.

Åkervinda

Åkervinda är ett av de svåraste ogräsen att bli av med. Som tur är är den mycket vacker. Det hjälper inte att försöka gräva upp åkervindan, resultatet brukar bara bli ännu mer att bekämpa eftersom minsta lilla rotbit snabbt blir en ny planta, precis som hos kirskålen. Åkervinda har nämligen djupa pålrötter med förgreningar flera meter ner i jorden och dessa rotutlöpare kan sprida ut sig över en yta på tiotals kvadratmeter. Till råga på allt sprider den sig också med frö. Så det bästa sättet är att använda marktäckare i ett till två år.

Gullris

Gullris är har på senare år fått mer uppmärksamhet. Den har odlats i många år och setts som en vacker perennväxt. Tyvärr tar den över och den är svår att bli av med. Som tur så sprider den sig bara genom fröer. Så för att lättast bli av med gullris så klipper man helt enkelt ner den (slåtter) före sådd och även efter. Detta kan ta ett par år. Bränn sedan gullriset eller lägg det i hushållssoporna om det inte är för stora mängder.

Jättebalsamin

Jättebalsamin har funnits i Sverige sen tidig 1900-tal. Den blommar med vackra rosa blommar under juni och juli och kan bli upp till 2 m hög. Den förökar sig med att sprätta iväg sina fröer så kan därför föröka sig långt från moderplantan. Det lättaste sättet att få bort jättebalsamin att dra upp den med roten och sen bränna växten. Detta får man göra några gånger innan allt är försvunnet. Man kan också slå den ett par gånger om året. Kossor gillar jättebalsamin så de kan användas till att bekämpa den. Kom ihåg att släppa ut kossorna tidigt då de gillar de unga bladen bäst.

Maskrosor

Även maskrosor kan man äta. Jag drar upp roten och torkar och sen maler ner den till pulver. Är mycket bra för matsmältningen bla. Det lättaste sättet är att dra upp maskrosen och sen knipsa av blomman innan den får frö. Detta måste göras så fort man ser maskrosen då den frösår sig mycket lätt. Maskrosor är en indikator på att jorden är hård och behöver mer kalcium.

Previous
Previous

Designa en hel gård!

Next
Next

Naturpool