Grässjukdomar
Det finns få saker på sommaren, som slår att gå barfota på en riktigt grön, tjock och välmående gräsmatta. För att få den där perfekta gräsmattan så måste man ge den rätt näring, syre och skötsel.
Mossa är väl den vanligaste huvudbryn. Den klarar kyla bättre än gräset och börjar även växa innan gräset gör på våren. Mossa tar man bort med krattan när gräset har växt till sig. Den lossnar lätt då den inte har några rötter. På skuggiga områden där mossa trivs som bäst ska man därför använda sig av skugg-gräsfrön. Det är ett gräs som gillar att bo där det är lite mörkare. Det är även viktigt att gödsla gräset så att det blir starkare än mossan och kan växa sig igenom mossan. Det bästa är att gödsla med är hönsgödsel, vilket man ska göra precis när gräset börjar växa. Låt även gräsklippet ligga kvar så får den i sig den näringen också.
Snömögel uppkommer om gräsmattan har legat under snö och löv under en längre tid. Det ser ut som vita eller ljusrosa fläckar på gräsmattan och gör sen så att gräset vissnar och ser tråkigt ut. Snömögel gillar inte solsken och värme så se till att gräsmattan hålls fri från löv och annat som hindrar solen från att nå gräset. Gödsla även gräset under våren och sommaren.
Häxringarna kan vara mycket vackra tycker jag men de är inte så roliga att ha i gräsmattan. De uppkommer ofta under torra somrar, så för att få bort dem så ska man vattna mycket runt och på häxringen. Gör gärna hål ner i gräsmattan och vattna ner i hålet, då svampen kan växa så långt ner som 150 cm. Det finns även ett organiskt medel som heter Binab som man kan vattna med för att få svampen att försvinna. Detta gör man helst under sensommaren. Nästa säsong kan man behöver så nytt gräs där hägringen växte.