10 vattningstips
Om man ska bort på semester kan man göra egna bevattningsflaskor. Ta en pet-flaska och gör hål i locket och stick ner i jorden med locket före. Man kan skära av botten på flaskan om man lätt vill kunna fylla på vattnet, eller göra ett hål så luft kommer in så vattnet kan rinna ut genom korken.
Samla vatten året om. Ställ stora tunnor vid husknutarna. Under våren, hösten och vintern får vi mycket vatten i Sverige men det blir snabbt torrt under sommaren. En kvadratmeter ger ungefär 1 l vatten / mm regn, vilket blir väldigt mycket om taket är 100 kvm.
Häll 1 dl matolja i tunnan för att ta död på ev mygglarver. Oljan skadar inte växterna men gör så att inte en massa ägg och insekter samlas där.
Det är bra för växterna att inte få allt för kallt vatten på sig under sommarmånaderna. Låt därför kannan stå i solen ett litet tag innan.
Häll av allt vatten som blir över efter man har vattnat. Då vet man att jorden är mättat och det finns ingen risk för att jorden ska mögla.
När du planterar en växt ska du vattna ordentligt. Överdriv hellre än underdriv.
Under sommarmånaderna så behöver alla inomhus växter en liten skvätt vatten varje dag, om de inte är en kaktus förstås då är de vana vid gassande solsken och ökenlandskap.
Om det är riktigt torr jord så vattna igenom jorden en gång och vänta tills vattnet har sugits undan och vattna sen en gång till.
Om man ska plantera och det är en liten sluttning så gör en vall runt växterna så vattnet stannar kvar runt växten.
Vattna krukor och urnor så mycket på fatet at även jordytan blir blöt, då vet man att jorden är mättad.