Rosor
Rosor är bland våra mest uppskattade växter i våra trädgårdar. De finns i en mängd olika färger och storlekar och man kan nästan alltid hitta någon som passar ens trädgård och behov.
En del av de nya hybridrosorna har tyvärr tappat lukten men av de gammeldags rosorna, som vi kan rekommendera att odla är Äppelros, Apoterkarros och Pimpernellros.
Äppelrosen har enkla, rosa kronblad och bladen består av 3 bladpar. Denna ros är lite speciell då även de gröna bladen doftar. Den blir 3 m hög.
Apotekarros blir ungefär 1 m hög och blommar med stora mörkrosa blommor, passar så fint till små torp och i lavendelrabatten.
Pimpernellrosen är en relativt tålig ros och klarar av att stå i halvskugga. Dock blommar den inte lika länge som de andra rosorna men väldigt vacker med sina små rosa blommor.
Rosor har sannolikt odlat i tusentals år, den finns avbildad på ett 3600 år gammalt freskfragment från Knossopalatset. Och den har även hittats omnämnt på en 4500 gammal lertavla från Ur i Kaldeen från Egypten. Grekerna anordnade stora ros-fester där man strödde enorma mängder rosor på golven och lät rosblad regna över gästerna. Rosen har symboliserat kvinnlighet och kärlek.
I Sverige finns det över 20 vildväxande rosor, en del av dem har rymt från rosenrabatten och blivit förvildade.
Rosor kan lätt drabbas av skadedjur och diverse angrepp. Ofta kan man behandla detta med att spraya såpvatten. När man planterar en ros är det viktigt att gräva djupt, och ge den bra och näringsrik jord. Ge rosen näring på våren för att hålla den frisk. Den gillar sol och relativt skyddat läge.
Rosor kan sticklingförökas. Rotskott kan tas av rotäkta rosor.
Man kan använd rosenblad till att göra ansiktsvatten.