Skörda och torka blad och blommor

Trädgårdsskötsel

Nässlor är som godast på våren men går att äta även under sensommaren. Fröerna kan man ha i bröd och i dippen.

Nu är det perfekt tid att leta upp ätliga växter och blad i naturen och i trädgårdslandet. Oftast är de allra godast precis när de börjat växa, men det finns fortfarande mycket i naturen man kan äta.

Plocka bladen i torrt väder på morgonen, precis när daggen torkat, då innehåller mest smak och nyttiga ämnen. Välj friska blad utan engrepp av skadedjur eller sjukdomar. 

Om det är en perenn bör man lämna 2/3 plantan kvar och naturan ska man endast plocka med sig 20% av det bestånd man plockar av. Alltså om det är en liten dunge av skogsvioler så lämnar kvar 80% till djur och insekter. Om man skördar lavendel, ringblomma eller kamomill ska man alltid skörda när blomman precis slagit ut. 

Var noga med att ni vet vilken växt ni skördar och om ni är osäkra så låt den vara kvar. 

Några tips från naturen är:

Sockerkanderade violer och rosenblad

Nässelsoppa

Nässelfrön

Ringblomma te

Kirskålspaj

Ramslökpesto

Örtsalt på ex gräslök och löktrav

Hallonblads te

Previous
Previous

Naturpool

Next
Next

Rosor